<h2>Γεώργιος Οικομόμου</h2><p>Γναθοχειρουργός - Ειδικός Εμφυτευματολόγος, Πάτρα</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.gnathoxeirourgos-oikonomou.4ty.gr/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Εξυπηρέτηση σε Πάτρα & Κεφαλονιά</h2><p>Οικείο περιβάλλον και σύγχρονος εξοπλισμός </p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.gnathoxeirourgos-oikonomou.4ty.gr/more3.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>Οδοντικά Εμφυτεύματα</h2><p>Βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.gnathoxeirourgos-oikonomou.4ty.gr/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Οδοντικά εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα

Η απάντηση της Επιστήμης στο πρόβλημα απώλειας των δοντιών

Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων φυσικών δοντιών είναι χωρίς αμφιβολία μια συγκλονιστική εμπειρία για τον άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα απευθυνθεί αμέσως στον οδοντίατρο του για την  αντικατάσταση τους με τεχνητά δόντια, που μπορεί να είναι ακίνητα (γέφυρες, στεφάνες) ή να υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης τους ( μηχανήματα, μασέλες). Στην πρώτη περίπτωση (ακίνητες εργασίες) η κατασκευή προϋποθέτει τον τροχισμό φυσικών δοντιών (συνήθως ανέπαφων). Στην δεύτερη (κινητές εργασίες), συνήθως  υπάρχουν προβλήματα αποδοχής τους.

Εδώ και αρκετά χρόνια για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών χρησιμοποιούνται οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικές κατασκευές από τιτάνιο, που μοιάζουν με τις ρίζες των φυσικών δοντιών. Το τιτάνιο έχει αποδειχθεί, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα να ενσωματωθεί στο οστό της γνάθου ( οστεοενσωμάτωση – γι’ αυτό και τα  σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα ονομάζονται οστεοενσωματούμενα).

Με μια σχετικά απλή επέμβαση που συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό ( αφού κατασκευαστεί η θέση υποδοχής) στο σημείο, που λείπει το φυσικό δόντι. Το εμφύτευμα θα αφεθεί στη συνέχεια, να επουλωθεί (ενσωματωθεί με το οστό για ( συνήθως 3-6 μήνες). Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του οστού, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Για τον ενδιάμεσο αυτό χρόνο αναμονής στον ασθενή, μπορούν να τοποθετηθούν προσωρινές αποκαταστάσεις. Μετά από αυτό το χρόνο επούλωσης μπορούν να τοποθετηθούν επάνω από τα εμφυτεύματα τεχνητά δόντια, που θα αποκαταστήσουν πλήρως την λειτουργική ικανότητα (μάσηση τροφής) και την αισθητική εμφάνιση.

Σε ποιες όμως περιπτώσεις απώλειας φυσικών δοντιών μπορούν να τοποθετήσουν στοματικά εμφυτεύματα; Βασικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου η ποιότητα και η ποσότητα του οστού της γνάθου το επιτρέπει. Οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ασθενείς  που έχουν χάσει όλα τους τα δόντια ή έχουν χάσει όλα τα πίσω δόντια απαλλάσσοντάς τους από κινητές προσθέσεις ( μηχανήματα, μασέλες). Επίσης για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών σε πρόσθιες ή οπίσθιες περιοχές χωρίς να υπάρχει ανάγκη να τροχιστούν τα φυσικά δόντια. Ιδιαίτερα σε άτομα που θα χάσουν ένα μπροστινό δόντι από τραυματισμό ή άλλο λόγο, η αντικατάσταση του με ένα εμφύτευμα είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπευτική λύση. Ενδείκνυται η αποφυγή του τροχισμού άθικτων φυσικών δοντιών σε νέα άτομα, προκειμένου να τοποθετούνται γέφυρες για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών.

Ένα σημείο επίσης που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των ασθενών. Προϋπόθεση αποτελεί να είναι από τιτάνιο(οστενσωματούμενα), να τοποθετούνται μέσα στο οστό (ενδοστικά) και να είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, αφού έχουν παρουσιάσει μεγάλους αριθμούς ερευνητικών και κλινικών εφαρμογών με μεγάλη επιτυχία. Σε εκατομμύρια από αυτά τα δόντια τα οδοντικά εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί παγκοσμίως,  δεν έχει παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση ή αντίδραση του οργανισμού σε ξένο δώμα.

 

 Ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 98% των περιπτώσεων 

Μπορούν όμως τα οδοντικά εμφυτεύματα να τοποθετηθούν σε κάθε άνθρωπο; Βασικά ναι! Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που για γενικούς ιατρικούς λόγους δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Όποιος αναλάβει τη θεραπεία με εμφυτεύματα, θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να εξασφαλίσει την επιτυχία τους.

Μια άλλη ερώτηση που συχνά τίθεται, είναι πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα; Εφόσον η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους οδοντιάτρους, επιλέγουν και χρησιμοποιούν άριστα υλικά και ο ασθενής συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες που θα του δοθούν είναι βέβαιο, ότι τα εμφυτεύματά του θα παραμείνουν  στη θέση τους για πολλά χρόνια εξασφαλίζοντάς του λειτουργικότητα και αισθητική. Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια και  αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας 95-98%.

Ο ασθενής στον οποίο υπάρχει ένδειξη για θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι θα ελέγχεται περιοδικά ( 2 φορές τον χρόνο), για όλη του την ζωή και ότι θα πρέπει να φροντίζει σχολαστικά την στοματική του υγιεινή. Η προσωπική φροντίδα και η επαγγελματική φροντίδα ( από τον οδοντίατρό του) θα εξασφαλίσουν την μακροχρόνια παραμονή των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι και στην πόλη μας υπάρχουν εξειδικευμένοι οδοντίατροι, που αναλαμβάνουν την θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα με πολύ ψηλά ποσοστά επιτυχίας.